Cfarrier.se

Om Rose-Marie Clark

Home »  Om Rose-Marie Clark

Mitt hästintresse började på Solna ridskola tidigt 60-tal.Köpte min första häst i slutet på 60-talet med hovproblem. Jag jobbade under ett par år med travhästar åt Stall Turmalin. Körde några SM lopp för ponny i början av 70-talet. Intresset för skoning vart stort och jag bestämde mig för att bli Hovslagare. Pga. att jag var tjej så var det inte självklart att man fick går på Veterinärhögskolans hovslagarutbildning, den var bara till för manliga elever. Om man var intagen så fick man som tjej inte bo på skolan. 1976 gick jag ut och fick jobb på Täby Galopp hos Stall Wucha som jag skodde åt i många år. Jag har efter det skott hos många olika tränare på Täby i 40 år. För att kunna få den riktiga känslan vid skoning så tränade jag även galopphästar i 20 år och har haft en liten uppfödning av bl.a. fullblodshästar. Självklart så har jag under åren även skott ridhästar islandshästar och ponnyer.  Vilket är viktigt så man inte blir för specialiserad på endast en hästras. Jag har deltagit i många olika seminarier, mest i USA för att få den senaste forskningen i ämnet.Ett stort intresse har från början varit att kunna hjälpa hästar som har något problem som kan sättas i samband med hovarna. Jag jobbade 1995 på veterinärhögskolan i Uppsala som hovslagare. Efter det började jag som hovslagare på Hästkliniken Täby där jag fanns ett par dagar i veckan,. För ett år sedan revs hela Täby Galopp och med den även kliniken. Vårt team därifrån jobbar i dag på Brunmåla Hästklinik, där finns jag på fredagar. Torsdagar är jag på Solvalla Hästklinik tillsammans med Veterinär Hans Bernhardsson.R-M med föl

En fråga som jag ställde mig tidigt var. Varför blir det så många halta hästar med hovrelaterade problem och vad kan man göra åt det. Jag förstod att det måste ske tidigt i hästens ålder men inte mer. 1997 var jag på en kurs i Malmö, Billy Neville från Australien var där och föreläste om föl och hovsprickor. Jag åkte dit och fick svar på många frågor men inte alla. Det resulterade i många långa resor till Australien för att lära mig så mycket som möjligt av Billy och hans team om korrigering av fölben. På kliniken använder vi oss av Billy Nevilles metoder som är kända över hela världen och ger fantastiska resultat. Jag har ett nära samarbete med hovslagare i hela landet, och vi kan göra förebyggande åtgärder för föl tillsammans via internet.

Jag undervisar och håller föreläsningar vid flera olika utbildningar när det gäller hovslageri och korrigering av felaktiga benställningar hos föl .

Våra utbildningar för hovslagare finns att läsa om på Hovslagarföreningens hemsida och där kan du även finna många av landets hovslagare . Där står det också vilken utbildning den har. Det som är viktigt är att om du har ett hovproblem eller en fölunge som behöver hjälp så måste du anlita en hovslagare som är godkänd av Statens Jordbruksverk. Det finns också att läsa om på deras hemsida.

Har du något du undrar över så går det bra att maila eller ringa mig,
kontaktsidan hittar du här.